Waar moet je opletten bij een nieuw matras?

Een matras kopen is niet altijd even makkelijk. Van de buitenkant lijken alle matrassen vrijwel hetzelfde. Maar van binnen kunnen matrassen wel degelijk verschillen. Door de vele merken en soorten matrassen is een goede keuze maken soms erg lastig. Wij van de Enkhuizer Bedstede vinden het belangrijk dat je een matras koopt dat bij je past. Met een goed matras kun je bijvoorbeeld rugklachten voorkomen. Daarom geven we je in deze blog graag tips waarop je moet letten bij het aanschaffen van een nieuw matras.

Goed matras kopen

Wat is het beste matras? Dat is een vraag wat mensen ons vaak stellen. Het antwoord op deze vraag is voor ieder persoon weer anders. Dit komt doordat de keuze voor een bepaald matras onder andere wordt gebaseerd op je lengte, gewicht en postuur. De voornaamste functie van een matras is de juiste ondersteuning aan het lichaam bieden, zodat je rug niet teveel onder spanning komt te staan. Verder is het belangrijk om te letten op de hardheid, ventilatie mogelijkheden, warmteregulatie en de lengte van het matras. Natuurlijk leggen we je graag uit waarom dat zo is.

1. Hardheid matras

De hardheid van het matras wordt bepaald op basis van je gewicht en lengte. Bij een lang persoon wordt het gewicht van nature beter verdeeld over het matras ten opzichte van een kort persoon. Maar dit betekent niet altijd dat lange mensen standaard een zachter matras nodig hebben. Om de hardheid te bepalen spelen factoren als lichaamsbouw en slaaphouding ook een belangrijke rol. Ben je iemand die graag op zijn of haar rug slaapt? Dan mag het matras harder zijn, dan wanneer je op je zij slaapt. Als je op je zij slaapt, dan is het belangrijk dat je rug recht blijft tijdens het slapen. Daarom is voor een zijslaper een zachter matras vaak een betere keuze.

2. Ventilatie matras

De mate van ventilatie van een matras kan ook een belangrijke factor zijn. Heb je bijvoorbeeld vaak dat je badend in het zweet wakker wordt? Dat is niet heel gek, want wist je dat je iedere nacht gemiddeld 300 tot 600 milliliter vocht verliest? Echter is het zo dat je hier eigenlijk niets van hoeft te merken. Word je bezweet wakker? Dan is de kans groot dat het komt doordat jouw matras niet goed ventileert. Kies daarom altijd voor een matras met een goede vochtdoorlating.

3. Warmteregulatie

De warmteregulatie van een matras is ook een belangrijke factor bij het kopen van een nieuw matras. Het ene matras kan sneller zijn warmte kwijt dan het andere. De warmteregulatie van een matras wordt bepaald door de samenstelling van de lagen van het matras. Vraag daarom in de winkel altijd naar de opbouw van het matras. En in welke matras een matras wel of niet zijn warmte vasthoudt. Ga ook bij jezelf na of je het vaak koud of eerder warm hebt in bed. Op deze basis kun je het beste bepalen waar de warmteregulatie aan moet voldoen.

Matras op maat

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de meeste koppels op hetzelfde matras slapen. Als je hier beter over nadenkt, dan kun je vast voorstellen dat het een kleine kans is dat je dan op een goed matras slaapt. Geen mens is het zelfde, doordat we allemaal verschillen in lengte, gewicht en soms heb je ook nog bepaalde lichamelijke klachten. Hierdoor is de kans klein dat je als koppel op hetzelfde matras kunt slapen. Wil je een matras dat perfect bij jou past? Laat dan jo uw matras op maat maken.

Laat je vrijblijvend adviseren

Wil je graag een persoonlijk advies over welk matras het beste bij jou past? Kom dan eens langs in de winkel van De Enkhuizer Bedstede Grootebroek. Daar staan experts voor je klaar om je te voorzien van een passend advies. Wij zijn er van overtuigd dat je weer een goede nachtrust tegemoet gaat. Graag tot ziens!